Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Greška
  • JFolder::files: Putanja nije folder:
Napomena
  • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/ganga

PROSLAVLJEN BLAGDAN VELIKE GOSPE I DAN OPĆINE PROLOŽAC

Podijeli sa prijateljima!

VG 0

PROSLAVLJEN BLAGDAN VELIKE GOSPE I DAN OPĆINE PROLOŽAC

Na blagdan Velike Gospe u Domu kulture Proložac održana je svečana sjednica općine Proložac koja taj dan slavi i kao dan općine. Sjednicu je otvorio predsjednik općinskog vijeća Mate Mršić, a o radu općine u prošlom razdoblju i planovima za u buduće govorio je načelnik općine Mate Lasić. Dana je i riječ gostima, Anti Babiću kao zastupniku Hrvatskog sabora, Anti Šošiću dožupanu Splitsko-dalmatinske županije, ministru zdravstava Milanu Kujundžiću i izaslaniku Vlade RH ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću. Ove godine je veliki broj državnih predstavnika došao na prološku svečanost, a to su: Potpredsjednik Hrvatskog sabora Ante Sanader, saborski zastupnik i ravnatelj Uprave županijskih cesta Petar Škorić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, pročelnik Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ Stipe Čugelja, Pročelnik kabineta župana Davor Pavić, ravnatelj ljekarni SDŽ Ante Mihanović, predstavnik Hrvatskih voda Zlatko Ževrnja, županijski vijećnici ( Jadranka Brečić, Josip Lešina i Ivan Bikić), general HV Slaven Zdilar, general HV Boris Zdilar, pukovnik HV Ivan Mršić, izaslanici grada Dubrovnika (doc.dr Mario Bekić i dr. Srećko Ljubičić), predsjednik Upravnog odjela za Slavoniju Ivan Šimunović, načelnici imotskih lokalnih samouprava, načelnik Šetanovca…

Ovako velika delegacija je svakako znak kako se na nivou županije i države ozbiljno razmišlja o poboljšanju života u ovom kraju rekao je dožupan Ante Šošić. Doktor Milan Kujundžić iako ga je život odveo dalje nikada nije zaboravio svoj rodni karaj i često se vraća. Rekao je i kako stoji iza svojih riječi i da će dnevna bolnica u Zagvozdu započeti sa radom za petnaestak dana i da se neće na tome stati ali o tome ne želi unaprijed govoriti.

Izaslanik Vlade RH ministar Pavić, ričičanin, dao je do znanja kako ne samo on koji je podrijetlom iz pološkog kraja već županija i cijela vlada nastoje iznaći načina za rješavanje vitalnih problema cijele Zagore tako i Imotske krajine.

Nakon svečane sjednice kod crkve Velike Gospe, na izvoru rijeke Vrljike, održana je procesija sa slikom Gospe, do Zelene katedrale gdje je održana sveta misa koju je predvodio dr.sc. Željko Tolić i održao nadahnutu propovijed u kojoj se osvrnuo na tešku povijest imotskog kraja, jedinstveni narod Imote razdijeljen umjetnom granicom određene topom, na ljude koji su svoju opstojnost našli baš u vjeri u Boga i u Gospu obraćajući joj se kao majci, što bi trebali i sada. Osvrnuo se porukom onima koji obnašaju državničke dužnosti u Hrvatskoj da se sada potrude i rade na spašavanju hrvatskog broda koji se jako nagnuo kako se kasnije ne bi sramili samih sebe. Upozorio je na medije koji dijele narod, omalovažavaju im uspjehe, gurajući ih u razne svađajuće teme. Savjetuje mlade da ne sjede po cijele dane pred kafićima žaleći se i ispijajući pivo rješavaju svjetske problema, već neka zavrnu rukave i žive s vjerom u Boga i Gospu kao i njihovi stari. Na kraju ganutljivo skoro sa suzom u oku zamolio je Prološku Gospu, majku, da čuva naš kraj, vjeru i puk.  

{gallery}ganga{/gallery}VG 1VG 2VG 3

Podijeli sa prijateljima!