Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Greška
 • JFolder::files: Putanja nije folder:
 • JFolder::files: Putanja nije folder:
 • JFolder::files: Putanja nije folder:
Napomena
 • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/ganga
 • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/ganga
 • There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: images/stories/ganga

Darkovi autobiografski zapisi o majci

ujevic pismo majci

O knjizi Darka Ujevića Pismo majci (Zagreb, 2015.)

Nakon više stručnih knjiga i studentskih priručnika, dr. sc. Darko Ujević, profesor na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kojemu je dvaput obnašao i dužnost dekana, objavio je i više publicističkih (sportskih) knjiga te meditativnih i popularno-psiholoških zapisa za samopomoć. 

Nakon smrti majke Ivanke u srpnju 2013. godine, ganut trajnim odlaskom najdraže roditeljice, zahvalio joj je zapisima i sjećanjima na dragi majčinski lik u knjizi „Pismo majci“ koja na 185 stranica, u nakladi obiteljske konzalting tvrtke DKM, uz pedesetak crnobijelih fotografija iz obiteljskog albuma, svjedoči roditeljsku brigu, žrtvu i ljubav oca Mije i majke Ivanke spram svog jedinca i njegove obitelji. Iako posvećena majci, riječ je zapravo o autobiografiji autora koji opisuje svoje dječaštvo, odrastanje, studiranje, ženidbu, rađanja dvaju sinova te unuka, zatim uspješnu radnu stručnu karijeru najprije u bivšoj imotskoj tvornici Pionirka, danas na Sveučilištu u Zagrebu. Nije preskočeno ni njegovo bavljenje sportom, šahom u djetinjstvu, zatim u mladosti borilačkim (budokai karate) vještinama, što je također okrunio brojnim osobnim natjecateljskim i trenerskim medaljama (ukupno 286 osvojenih pojedinačnih i skupnih titula imotskog borilačkog kluba „Pionirka“), a danas rekreativno igranje tenisa. Iza svih tih životnih uzleta stoji njegova životna družica i pouzdateljica Ksenija, kojoj je također ispisao niz zahvalnih redaka između korica ove obiteljske sage kroz skoro pet naraštaja (pradjed Ivan je osobito tijekom 1906. i 1907. iz Amerike slao dolarske čekove djedu Stipanu za izgradnju nove obiteljske kuće u Gornjim Ujevićima, koja je dobila sve onodobne općinske dozvole, u kojoj je bila i mjesna gostionica).

Majka Ivanka sa „srcem velikim ko Biokovo planina“ bila mu je stalna životna podrška „poput najveće planine, poput najčvršće stijene“, bila je „barometar poštenja“, uvijek mu govorila „radosti moja“, učila ga molitvi i vjeri koja je „moćna, jaka“, hrabrila je i bodrila sve ukućane, savjetovala da „žena ne mora sve vidjeti“, i uvijek je pjevala crkvene i druge narodne pjesme. Nadživjela je supruga dvadeset godina, koje je uglavnom živjela sa sinom nakon odseljavanja njegove obitelji u Zagreb.

Lik muževnog i spretnog oca Mije, uspješnog pčelara, vinogradara i poljoprivrednika, gastarbajtera i cestara, oživio je kroz niz opisa njegova upornog i staloženog teškog težačkog rada i brige za imanje i „međe“ (na kojima je autor zadnjih godina podigao voćnjak s više stotina raznih vesta voćaka), uz pregršt anegdota i njegovih mudrosnih pouka. Jedna je: „hrabrost se mora vježbati“.      

U sjetnu i emocijama natopljenu memoarsku prozu ucijepljene su uspomene na autorovo djetinjstvo sredinom šezdesetih godina prošlog stoljeća, velike zimske snjegove, školske dane u Osnovnoj školi Tina Ujevića u Krivodolu, koja je dala čak dva dekana na zagrebačkim fakultetima (prof. dr. sc. Nikola Kujundžić i prof. dr. sc. Darko Ujević), jednog ministra hrvatske Vlade (prof. dr. sc. Milan Kujundžić), te više profesora, umjetnika, književnika i publicista… Zanimljiva je to i poučna osebujna spomenica i zahvalnica za blagoslovljeni obiteljski sklad, zadovoljstvo i ljubav, makar je i taj teški seoski siromaški život imao i svojih tegoba i padova, tuge i boli (Darko je u školskim klupama prebolio tešku upalu zglobova). Ljubav svom rodnom zavičaju vraća radom u Kulturno-umjetničkoj udruzi Ujević, osnovanoj 2010. godine, bienalnim priređivanjem stručno-znanstvenog skupa i zbornika radova o kulturnom naslijeđu Ujevića i Imotske krajine.   

Protkana kolajnom mudrih pučkih izreka, „briljantnih životnih savjeta te roditeljske mudrosti“, knjiga ima znakovitih osamnaest poglavlja: završno donosi Darkovo zahvalno pismo majci koje je pročitano na njezinu pogrebu na poljičkom groblju sv. Ane, koja je otišla s ispunjenom životnom poentom „Veselo živjeti, veselo umrijeti“. S osamnaest godina postajemo punoljetni, spremni na udare životnih maestrala i bura, pa nakon pročitanog osamnaestog poglavlja i čitatelj može prepoznati pečal tuge koji je gutao u grlu nakon odlaska svojih roditelja, posebice nježnih dodira staračkih ruku majke, koji nikada ne utihnu dok ima žara u njezinu pogledu. A lijepo je rekla jedna albanska poslovica: „Onog dana kad je umrla majka, počela je starost.“ Ili poetičnije kazano: Čovjek počinje starjeti kada mu umre majka.

BLATNE DUŠE U PROLOŠCU

Blatne 1

BLATNE DUŠE U PROLOŠCU

U Domu kulture u Prološcu, 17. 8. u petak na večer, kazalište Mika Živković iz Retkovaca odigralo je predstavu Blatne duše, prema motivima Ivana Kozarca, koju je dramatizirao i režirao Marko Sabljaković. Igrali su Zdravko Šinjori i Slavica Varga. Nešto nadpolovično ispunjena dvorana je znak zamorenosti mještana svim svakodnevnim događanjima koja se u imotskom kraju gusto organiziraju baš u ova doba godine, zato su oni koji vole kazališne predstave imali prostora i mira odgledati vrlo dobro odigrane role glumaca.

Teške ljudske sudbine kada se iz života prenesu na kazališne daske dobivaju na težini i kraćim putem dopiru do ljudske svijesti, a i savjesti s odjecima koji su trenutni. U tišini su odslušani dijalozi i pozorno odgledan svaki pokret protagonista koji je u trenucima (valjda namjerno) usporavao događanje kako bi gledalište dovelo u komorno stanje.

Proložani koji i sami gaje kazališni život, znaju prepoznati dobar rad, pa su dugim pljeskom nagradili goste iz Retkovaca.

{gallery}ganga{/gallery}Blatne 2Blatne 3

VEČER PJESNIKA U UJEVIĆIMA

001

VEČER PJESNIKA POD SUZAMA SV LOVRE

Osmi susret pjesnika Imotske krajine i njihovih gostiju na kamenom trgu ispod kapele sv. Mihovila u Gornjim Ujevićima okupio je čak 14 pjesnika, koji su čarolijom stiha uzveličali noć suza svetog Lovre i nebeski let meteora Perzeida. Prof. dr. Darko Ujević pozdravio je sudionike u ime Kulturne umjetničke udruge Ujević i pozvao na pisanje tekstova za bienalni stručno-znanstveni skup koji će biti održan krajem rujna 2019. pod pokroviteljstvom predsjednice RH. Po nekoliko svojih pjesama pročitali su Augustin Ago Kujundžić, Julija Stapić Katić, Mara Ožić Bebek, Miljenko Jukić, Anita Martinac, Irena Grubišić Čabo, Drago Čondrić, Mate Buljubašić, Vesna Ujević, Mario Bilić, Sandra Vukušić, Mara Ožić Bebek, Zoran Jurišić, Ilija Protuđer i Ivan Bitanga Šujan, a program je vodio Mladen Vuković, koji je najavio da će sljedeće godine skup biti na još većoj razini, da će gost biti i predsjednik Društva hrvatskih književnika Đuro Vidmarović. Uoči pjesničke večeri otvorena je izložba fotografija koje je na ljetnim večerima u Krivodolu prethodnih godina snimio Jarek Plesar, o čijem je fotografskom djelu govirio Zoran Ujević. U glazbenom dijelu nastupili su gitaristi Kamil Kotek i Peter Tobišek, a Dvoržakove pjesme pjevale su Klara Grigerek iz mjesta Hradec Kralove i Simona Jindrak iz Praga, koji već godinama ljetuju u Krivodolu. Povelje o počasnom članstvu u KUU Ujević uručene su Zoranu Ujeviću i Kamilu Koteku iz Češke. Susret je završio bogatim domjenkom na kojem su sudionici razmijenili svoje nove knjige te dogovorili niz novih susreta u Imotskoj krajini i izvan nje.

Foto: Ivana Kujundžić

{gallery}ganga{/gallery}002003004005006007008009010011012013014015016018019020

KINO NA PERINUŠI

Kino

KINO NA PERINUŠI

Na Perinuši, na rijeci Vrljici gdje se održava Magic Time Vinyl festival, općina Podbablje i Turistički info centar Općine Podbablje, organizirali su u nedjelju projekciju filma, a isto će uraditi i danas u ponedjeljak. Ugodna ljetna noć uz hladnu rijeku i kvalitetna projekcija, svima koji su došli i doći će čini veliko zadovoljstvo koje će zasigurno pamtiti.

DVANAESTI SUSRET KLAPA U GORICI

Gorica 1

DVANAESTI SUSRET KLAPA U GORICI

Uoči svetkovine Svetog Stipana u Gorici, 27.7. u večernjim satima u staroj crkvi Sv Stipana održan je dvanaesti susret klapa i klapske pisme, u organizaciji domaće klape Bratovština. Nastupilo je osam klapa: Bratovština, Certtisa, Sv Mihovil Proložac, Murtela, Drniš, Neviste, Dobrokovići i Prvi komin Snježanin.

Ambijent satre sakralne kamene građevine stručno renoviran, osim vizualnog daje poseban ton pjevanju u ovom slučaju višeglasju, pa su ljubitelji ovakvog glazbenog izričaja koji su ispunili crkvu došli na svoje. Ambijent, styling i profesionalni pristup klapa, primjerena tišina slušalaca, odmjerena voditeljica ugodnog glasa, repertoar protkan duhovnom skladbama, sve je davalo profinjenost i svečarski ugođaj.

Večer za pohvaliti i poželjeti da organizatori i dalje nastave sa ovom nadasve kulturnom manifestacijom.

{gallery}ganga{/gallery}Gorisa 2Gorica 3

Koncert "Klape Gospi od Anđela"

gospi anđel

U ponedjeljak, 30. 7. 2018. u 20.30 sati u imotskoj crkvi sv. Frane održat će se svečani klapski koncert u čast zaštitnice Imotskog i Imotske krajine, Gospe od Anđela. Prošlogodišnjim, prvim koncertom ,,Klape Gospi od Anđela”, kojim su se klape uključile u proslavu velike obljetnice imotskog kraja, započela je jedna lijepa tradicija klapskog okupljanja i pjevanja marijanskih pjesama uoči ovog velikog blagdana Imotskog i Imotske krajine koji se slavi 2. kolovoza.

Više...

SARMICA PRED IMOTSKOM PUBLIKOM

SARMICA

SARMICA PRED IMOTSKOM PUBLIKOM

Kazališna grupa Lectirum iz Zagreba u subotnjoj noći 21. 7. na improviziranoj pozornici ispred zgrade imotskog poglavarstava odigrala je komediju 'Sarmica' autora Milana Grbića u režiji Zorana Mužića.

Priča o svakodnevnici gradskoga života s obiteljskim zavrzlamama, ljubavnim jadima i međususjedskim odnosima u interpretaciji vrsnih glumaca kao što su Ksenija Pajić, Duško Valentić i Mladen Čutura, jednostavno su zaokupili pozornost punog gledališta. Imoćani navikli na česta gostovanja kazališnih grupa koje organizira POU Imotski, ovom prigodom u sklopu 42. Imotskih sila, zna prepoznati kvalitetu, tako je i u ovom slučaju dugim pljeskom na kraju predstave nagradila glumce.

Predstavljanje monografije Ivana Jukića

Jukić Ivan Ringo web

Svoj župni blagdan Gospe od Karmela Runovićani redovito poprate i knjiškim predstavljanjima pa će tako večeras u Domu kulture u 21,15h biti predstavljena fotomonografija "Filmografija Ivana Jukića i njegovi drugi radovi".

Više...

Vujevićev roman o jednom Podbabljaninu

vujević - prorok

U nakladi Ogranka Matice hrvatske u Imotskom objavljena je knjiga "Prorok Periša" autora dr. sc. Ivana Vujevića, sveučilišnog profesora koji je objavio šezdesetak ekonomskih priručnika, publicističkih naslova i knjiga stihova. Ovo je njegov prvi roman o jednom mještaninu Hršćevana, obraćeniku s kojim se često družio i u mladim studentskim danima. Pogovore su napisali dr. sc. Stjepan Lapenda i akademik Slavo Kukić, a mi objavljujemo predgovor Mladena Vukovića. 

Više...

Održani 25. Raosovi dani

jurkić HDR

Jubilarni 25. Raosovi dani održani su 6. srpnja 2018. u Medovu Docu, rodnom mjestu plodnog hrvatskog književnika Ivana Raosa (1921-1987).

Više...

Stranica 1 od 26

 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »