Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Samo svemir nam.je granica

Podijeli sa prijateljima!

Noć knjige9

Sinoć je u sklopu manifestacije „Noć knjige", a u povodu Međunarodnog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige u konferncijsko-galerijskoj dvorani Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović" Imotski održana kulturna tribina „Imoćanke čuvarice ognjišta i baštine".

Ovim događajem htjeli smo pokazati jedan mali djelić onoga što smo predstavile u prepunoj velikoj dvorani Bruxelles Europskog doma u Zagrebu, 07. travnja 2018., kazala je ravnateljica Gradske knjižnice „Don Mihovil Pavlinović" Marija Jović. Radi se o izrazito zahtjevnom projektu i u organizacijskom i ljudskom smislu. S njim ne mislimo stati, već krenuti i prema europskim gradovima te aplicirati prema europskim fondovima, kazala je ravnateljica Jović. Večer obogaćena nadahnutim predstavljanjem Imoćanki, uz klapske zvukove divnih glasova klape Neviste te po prvi puta predstavljene javnosti ženske klape Galluna imotska publika dobila je čak i raznovrsniji program.

 

Gromoglasnim pljeskom popraćeno je predstavljanje gospođa koje su u svoj rad uložile gotovo cijeli život. Radeći neumorno kao slikarice, glazbenice, književnice i znanstvenice potvrđuju tezu o percepciji Imotskoga kao kraja, kao grada u kojem žive i djeluju, čuvajući baštinu te podižu svoje obitelji, čuvajući ognjište, hrabri, sposobni, pametni i velikodušni, prije svega ljudi, a napose žene.

U sklopu bogate kulturne večeri upriličena je i izložba slika imotskih slikarica, promocija knjiga. Projiciran je i dokumentarni film „Imoćanke čuvarice ognjišta i baštine" autora Stipe Šurlina.

Inače „Imoćanke čuvarice ognjišta i baštine" su izrazito zahtjevan projekt, što organizacijski, što ljudski. Imoćanke na ovome neće stati. Već su u planu nove varijacije projekta, s kojim se namjeravaju predstaviti Europi i svijetu.

Noć knjige15

Podijeli sa prijateljima!