Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Iskreni ljubavni stihovi Anice Kujundžić

Podijeli sa prijateljima!

Anica Kujundžić korice

U nakladi Imotskog ogranka Matice hrvatske tiskana je knjiga ljubavnih stihova „Čarolija zalutalog pogleda moru“, prva zbirka Anje Kujundžić (djevojačko Rudež), rođene 28. kolovoza 1987. godine u Imotskome. Odrasla je u obitelji kao drugo  od četvero djece. Osnovnu i srednju školu završila je u Imotskome. Nakon završetka srednje škole udala se i postala majka troje djece. Živi u Pločama. Pisati je počela iz hobija. Anja je jedna jako osjećajna i osjetljiva osoba što se može vidjeti iz njezinih stihova. Osim pisanja voli prirodu i more, a ime Anica uzela je kao umjetničko ime.

Predgovor knjizi sa sedamdesetak pjesama napisala je profesorica Melanija Mijoč, prenosimo ga u cijelosti:

Čarolija zalutalog pogleda je himna ljubavi, neposrednoj, snažnoj, postojanoj. Ovoj koja štiti („Ruka me tvoja pazi, Na ovoj stazi...“) i ovoj koja je spremna podnijeti žrtvu („Tebi poklanjam sve svoje dane drage“).

Tema ove zbirke je ljubav, točnije ljubav žene, a motivi su uzeti iz svakog dijela života, vanjske i unutarnje pojavnosti. Ljubav je u svim djelićima tijela, ispunjava i pokreće, ona je u tišini i u ushitu:

„Samo je bitno da se moja duša tvojoj raduje.“

Ona, pjesnikinja, ne stidi se svojih osjećaja, ponosna je na njih. I zato stihovi samo iz nje izviru, bez predaha, s rimom i bez nje, a sve to zajedno čini čaroliju stihova o ljubavi. Ljubav i jest čarolija, čarolija u kojoj pjesnikinja uživa jer voli i jer je voljena.

„Što mi treba za poseban život više

Kad srce kraj tebe diše.“

 Toliko je sreće u ovim stihovima da se to odražava i na kompoziciju tekstova, interpunkcija je gotovo izostavljena, stihovi i strofe su nejednake dužine, jer ništa ne može zaustaviti misli koje prenosi na papir. Kao što je i ljubav iskrena i spontana, tako se iskreno i spontano nižu i stihovi. Jednostavno je, žena je sretna jer voli, jer je spoznala ljubav. Čak ostavlja dojam da bi bila sretna da je ljubav i neuzvraćena jer su rijetki sposobni iskreno voljeti.

„Kroz mora val nek' se ljubav pjeni

poznajem te, blago meni.“

Priroda u ovoj zbirci nudi motive, priroda je utočište jer u svoje savršenstvo prihvaća sretnike koji znaju voljeti. Tako i gliste u ovim stihovima postaju dio veličanstvene priče o ljubavi.

„I ljubav je ova čista

uvukla se kao mala glista

u lišće...“

Ova pjesnikinja vrlo osjetilno doživljava svijet oko sebe te će vjerojatno ponuditi još svojih stihova. No, nije neočekivano u početnoj zbirci govoriti o ljubavi bez koje se ne može disati. A čitatelj će svakako uživati u porukama koje mu se nude.

 „Jer ljubav ne treba da se krije

Ova o kojoj pišem puna je čarolije.“

 

Podijeli sa prijateljima!