Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Kava iz Podbile

Podijeli sa prijateljima!

kava podbila

Već sedam godina u jesenskom i zimskom razdoblju neumorno u Podbiloj, poviše Ričica na lokalitetu Ćemeri obnovljena je mlinica s tri mlina a melje zrnje žita i zrnje ispržene kave.

 

I ovoga puta u polovici siječnja Milan Budimir Rođo dao je da se pokrenu mlinski kamenovi koji su samljeli pod njegovom budnom paskom zrnje kave isprženo u pržionici Branck caffé 1988. s Vranića. To je jedina vodenica koja melje zrnje kave

I mnogi, među njima i stalni bdjenik kraja – župnik don Ilijja Drmić , već su popili kavu iz Podbile koja u sebi objedinjuje svu ljubav obnovitelja ovoga sela, kao i svu ljubav njihovih davnih graditelja od kojih neki počivaju snom mira ili su negdje diljem domaje Hrvatske, a moguće neki od njih i ovoga svijeta, čija su se sjećanja slila u Podbilu kao vode Ričine, u one klance kroz koje protječe ta probuđena rijeka i teče kroz Podbilu i Ričice umivajući ih, te ulijevajući se uza slapsku popijevku u umjetno Ričićko jezero. Snovi i sjećanja mlinara osuti su zvjezdanim nebom ponad Podbile i Ričica, te mirisima tek ispečenoga kruha ispod sača čije je brašno samljeveno u prijašnjih pet mlinica, od kojih danas samo jedna zapjeva svoj slavopoj Bogu, nebu i čovjeku, drobeći zrnje, jedno u brašno a drugo u kavu. U slast i kruh i kava iz Podbile.
Mlinar Milan Budimir Rođo svakog putnika namjernika rado će primiti i pokazati kako se melje kava u mlinici vodenici.

Podijeli sa prijateljima!