Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Drum

Podijeli sa prijateljima!
U kamenitoj i kršnoj Dalmatinskoj zagori točnije u Imotskoj krajini koja zauzima zapadni dio Zabiokovskog kraja od grebena Biokova do granice sa susjednom Bosnom i Hercegovinom odnosno u sjeverozapadnom rubnom graničnom prostoru Splitsko- dalmatinske županije, smjestio se Drum malo i pitomo selo u kojem obitavaju vedri i pošteni  ljudi.
Mjesto se smjestilo na južnom obodu prostranog Imotskog polja kojim teče bistra rijeka Vrljika, hraniteljica imotskog kraja, a okružuje ga na sjeveru Kamenmost, zapadu Grubine, istoku Hršćevani, a sjeverni rub mu je omeđen najvećim vrhom brda Baba po kojem cijeli prostor, ponajprije župa i općina naziva se Podbabljem.
Središte Druma udaljeno je 6 kilometara zračne linije od Imotskog, prijestolnika Imotske krajine te uglavnom sve kulturno-civilizacijske potrebe usklađuje i usmjeruje prema Imotskom kojem gravitiraju i ostala mjesta u Imotskoj krajini. Od Splita, dalmatinske metropole mjesto je udaljeno nekih osamdesetak kilometara, a od glavnog grada susjedne hercegovine, Mostara, samo 60-ak kilometara
Kroz mjesto prolazi županijska prometnica koja spaja Grubine sa Hršćevanima koja kasnije ima izlaz i na državnu cestu odnosno magistralu koja je glavna poveznica između Splita i Mostara u susjednoj Bosni i Hercegovini. Prolaskom autoceste kroz Zabiokovlje, a koja je svečano otvorena krajem 2008. Godine samo mjesto je dobilo na velikom značenju jer je udaljeno samo nekoliko kilometara od ove „žile kucavice“ koja se proteže kroz siromašni imotski krš. Drum je povezan ovom autocestom državnom prometnicom koja se proteže kroz susjedno mjesto Grubine. Sama prometna infrastruktura je zadovoljavajuća, no jasno je da se moraju realizirati i ostale pristupne ceste prema autocesti koja će ovom kraju, napose Drumu donijeti prosperitet i bolju budućnost.
Prema teritorijanom ustrojstvu mjesto je oduvijek pripadalo općini/kotaru Imotski. Teritorijanom podjelom kojom je izvršeno novo ustrojstvo Republike Hrvatske od travnja 1993.godine utemeljena je nova općina Podbablje u čijem je sastavu Drum kao prirodno središte općine. Uz Drum u sastav općine još spadaju i okolna mjesta: Grubine, Kamenmost, Hršćevani, Podbablje Gornje, Ivanbegovina, Poljica i Krivodol.  Do 2005.godine ovo mjesto bilo je i administrativni centar općine Podbablje, no prelaskom ureda općine na vojarnu na Kamenmostu taj status je izgubljen.
Ovo mjesto pripada i Rimokatoličkoj župi sv. Luke EV.- Podbablje osnosno Splitsko-makarskoj nadbiskupiji i Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja-Split , a župa obuhvaća još i Grubine, Kamenmost, Hršćevane i Podbablje Gornje, a budući da se u Drumu nalazi i Župni ured ovo je vjersko središte cijele župe.
Danas u Drumu živi 684 stanovnika.
 
Pogledajte fotogaleriju:
Podijeli sa prijateljima!