Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Iz tiska izašao 48. broj župnog lista "Most"

Screenshot 20181209-170027 

Kao i zadnje trideset i tri godine i ovog Božića ovogodišnje izdanje župnog lista "Most" naći će se u rukama brojnih čitatelja kao godišnji presjek svih događanja u župi Podbablje obogaćen brojnim tekstovima i fotografijama. Od ove godine je novina što je će nakon šest godina župni list izaći ponovno u boji. 

Više...

RASPORED ZA BLAGOSLOV OBITELJI ŽUPE SV LUKA PODBABLJE ZA 2018.

blagoslov

 

Više...

Započeo ovogodišnji blagoslov obitelji u župi Podbablje

 bozic sv.ante

Prvom nedjeljom došašća započelo je vrijeme blagoslova obitelji na području prostrane župe Podbablje, a tom prigodom župnik fra Nedjeljko Čarapić pohodit će i bolesnike u župi Podbablje. 

Više...

Prvom nedjeljom došašća započelo vrijeme priprave za Božić

advent dosasce 

Prvom nedjeljom došašća ili adventa, Katolička crkva počinje novu liturgijsku godinu Adventska priprava među vjernicima i u Crkvi započela je u 4. stoljeću na Istoku, a od 7. stoljeća ustaljena je i na Zapadu.

Više...

Podbablje se sprema za blagdan sv. Luke, zaštitnika župe i Dan općine

IMG 7279

Župljani Podbablja i vjernici mnogobrojnih imotskih župa proslavit će i ove godine blagdan sv. Luke, zaštitnika stare župe Podbablje i Dan istoimene općine. Pripreme za obilježavanje blagdana počinju već večeras trodnevnom duhovnom pripravom. 

Više...

U subotu proslava sv. Mihovila u Podbablju Gornjem, Krivodolu i Prološcu

DSCN7103 

U subotu 29. rujna župljani župa Podbablje, Poljica proslavit će blagdan sv. Mihovila, arkanđela koji je naslovnik malenih crkvica u Podbablju Gornjem u zaseoku Gudelji i u Krivodolu u zaseoku Gornji Ujevići. Središnja proslava sv. Mihovila u Imotskoj krajini ipak je u Prološcu gdje se slavi zaštitnik župe.

Više...

GRUBINJANI PROSLAVILI BLAGDAN KRALJICE HRVATA

 

GRUBINJANI PROSLAVILI BLAGDAN KRALJICE HRVATA
U crkvi Kraljice Hrvata u Grubinama 24. put je proslavljen blagdan Velikoga hrvatskoga Krsnog zavjeta Gospi Kraljici Hrvata, koji se prvih nekoliko godina u toj crkvi slavio druge nedjelje u rujnu, a zadnjih 20 godina 22. kolovoza, kada je u pravilu ljepše vrijeme i više mještana koji rade u drugim mjestima ili inozemstvu je na odmoru.
Misno slavlje počelo je tradicijskom procesijom s Gospinom slikom oko crkve, u euharistijskom slavlju sudjelovalo je osam svećenika, a predvodio ga je poljički župnik don Petar Čondić, koji je u propovijedi naglasio 13-stoljetnu vezanost hrvatskog naroda i Krista i Nebeske majke, koja je i zaštitnicom i Kraljicom Hrvata, kako se pjeva i u slavnoj pjesmi "Rajska Djevo Kraljice Hrvata" koju je 1904. skladao fra Petar Perica, a ubili su ga partizani 1944. u Dubrovniku. Gospine istine dolaze iz pučke vjerničke duše, a svećenici i Crkva samo svjedoče tu istinu mi zato danas slavimo i zahvaljujemo našoj nebeskoj zagovornici koja je uvijek u vjerničkoj molitvi - naglasio je don Petar.
Misi je nazočio velik broj Grubinjana i njihovih prijatelja i gostiju, a na derneku su neka mala dječica kupila prve igračke koje će pamtiti cijeli život.

Naš župnik fra Nedjeljko Čarapić zahvalio je vjernicima i svećenicima na uzveličavanju svetkovine, župnom zboru pod vodstvom Mirjane Matković i orguljašici Matei Matković te obitelji Ivanke Jonjić i drugima koji ukrašuju i čiste crkvu. 

Mladen Vuković

Foto: AgoArt

Objavljen zbornik 'Gospa u Imoti'

Gospa u Imoti

Lanjska proslava 300. obljetnice oslobođenja Imotske krajine od Turaka posvjedočena je i s nekoliko vrijednih knjiga, prije svega fotomonografijom fra Joze Grbavca Povijest, vjera i kulturna baština u Imoti“, zatim također u izdanju Školske knjige (Zagreb, 2017.) katalogom kipa Gospe od Anđela koja je postavljena pred Franjevačkim samostanom u Imotskom. Samostan je za blagdan zaštitne Imotske krajine 2. kolovoza objavio i svečarski broj svog glasila Grad na gori. Za taj jubilej početkom listopada 2017. u Imotskom je održan znanstveni skup povjesničara o Imotskom prije tri stoljeća, a zbornik radova s tog skupa najavljen je do konca ove godine.

Više...

PROSLAVA BLAGDANA SV. ANTE U VINJANIMA GORNJIM

vinjani ante 18 plakat

PROSLAVA BLAGDANA SV. ANTE U VINJANIMA GORNJIM

 

Blagdan Svetoga Ante posebno se slavi i časti u Vinjanima Gornjim.

Više...

Sutra slavimo svetkovinu Tijelova

IMG 5906

Tijelovo, punim nazivom Svetkovina Presvetog Tijela i Krvi Kristove je katolički blagdan, a slavi se u četvrtak poslije svetkovine Presvetog Trojstva. U našoj domovini se obilježava kao neradni dan i državni praznik.

Više...

Stranica 1 od 39

 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  4 
 •  5 
 •  6 
 •  7 
 •  8 
 •  9 
 •  10 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »