Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

GRUBINJANI PROSLAVILI BLAGDAN KRALJICE HRVATA

Podijeli sa prijateljima!

 

GRUBINJANI PROSLAVILI BLAGDAN KRALJICE HRVATA
U crkvi Kraljice Hrvata u Grubinama 24. put je proslavljen blagdan Velikoga hrvatskoga Krsnog zavjeta Gospi Kraljici Hrvata, koji se prvih nekoliko godina u toj crkvi slavio druge nedjelje u rujnu, a zadnjih 20 godina 22. kolovoza, kada je u pravilu ljepše vrijeme i više mještana koji rade u drugim mjestima ili inozemstvu je na odmoru.
Misno slavlje počelo je tradicijskom procesijom s Gospinom slikom oko crkve, u euharistijskom slavlju sudjelovalo je osam svećenika, a predvodio ga je poljički župnik don Petar Čondić, koji je u propovijedi naglasio 13-stoljetnu vezanost hrvatskog naroda i Krista i Nebeske majke, koja je i zaštitnicom i Kraljicom Hrvata, kako se pjeva i u slavnoj pjesmi "Rajska Djevo Kraljice Hrvata" koju je 1904. skladao fra Petar Perica, a ubili su ga partizani 1944. u Dubrovniku. Gospine istine dolaze iz pučke vjerničke duše, a svećenici i Crkva samo svjedoče tu istinu mi zato danas slavimo i zahvaljujemo našoj nebeskoj zagovornici koja je uvijek u vjerničkoj molitvi - naglasio je don Petar.
Misi je nazočio velik broj Grubinjana i njihovih prijatelja i gostiju, a na derneku su neka mala dječica kupila prve igračke koje će pamtiti cijeli život.

Naš župnik fra Nedjeljko Čarapić zahvalio je vjernicima i svećenicima na uzveličavanju svetkovine, župnom zboru pod vodstvom Mirjane Matković i orguljašici Matei Matković te obitelji Ivanke Jonjić i drugima koji ukrašuju i čiste crkvu. 

Mladen Vuković

Foto: AgoArt

Podijeli sa prijateljima!