Podbablje Portal - Sve iz Podbablja na jednom mjestu!

Izvor Krčevac u Grubinama pod projektom PROTEUS

Podijeli sa prijateljima!

P1010286

Prošlog tjedna speleolog ronioc Vedran Jalžić , inače član HHD (Hrvatskog herpetološkog društva) Hyla zaronio je u izvorište Krčevca. Izvor Krčevac jedinstven je i zanimljiv jer je u njemu stanište većeg broja čovječjih ribica, te još nekih endemskih vrsta rakova i riba. 

 Naime, riječ je o projektu Proteus kojeg provodi HHD Hyla. Njihov je cilj poboljšati općenito znanje o vrsti koje će omogućiti da se napravi akcijski plan zaštite čovječje ribice u Hrvatskoj, kao i povećati opću osviještenost lokalnih zajednica kako bi se uspješno provele mjere zaštite ove vrste.

Prema riječima Vedrana Jalžića zaroni su potrebni svakih mjesec dana gdje se provodi istraživanje ponašanja i populacijsko istraživanje (određivanje veličina, dobne strukture, dostupnost plijena kao i potencijalne predatore) nakon čega će se odrediti aktivnosti za dugoročnu zaštitu ovih ugroženih populacija.

Sami zaron je trajao nekih petnaestak minuta i pobrojeno je 12 čovječjih ribica različitih veličina što je veći broj nego prethodnih zaranjanja.  Voda je bila bistra i pogodna za zaron. Idući zaron se očekuje za nekih mjesec dana u kojem će se podvodnom kamerom snimati nakon čega ćemo moći vidjeti što se krije točno u nutrini samog izvorišta i špilje.

Nešto o čovječjim ribicama

Čovječja ribica, Proteus anguinus je endem podzemnih slatkovodnih staništa dinarskog krša. Ona je jedini pravi podzemni kralješnjak. Rasprostranjena je na području Slovenije, Trsta u Italiji, Hrvatske te Bosne i Hercegovine. Jedinke čovječje ribice zadržavaju morfološke karakteristike  ličinki u odraslom stadiju. Koža im je blijeda, rozobijele boje, lubanja uska i izdužena,a na glavi imaju male zakržljale oči prekrivene slojem kože. Na vratu se nalazi 1 par škrga crvene boje koje zadržavaju tijekom cijelog života i imaju kratke ekstremitete sa samo dva prsta na stražnjim udovima i tri prsta na prednjim udovima. Ukupna dužina tijela iznosi do 40.6 cm. Imaju spor životni razvoj te jedinke odrasli stadij postižu tek s 14 do 18 godina.Čovječja ribica je vodozemac s najdužim životnim vijekom, žive više od 60 godina. Diše škrgama i kožom, a u hipoksičnim uvjetima diše plućima. Nisu joj potrebne visoke koncetracije kisika što je povezano s njihovom niskom razinom metabolizma, koja je jedna od adaptacija na podzemni način života. Može se osjetiti vrlo niske koncentracije organskih sastojaka u vodi. Mirisom procjenjuje kvalitetu i kvantitetu plijena.

Hrvatsko herpetološko društvo – Hyla

HHD Hyla je strukovna udruga osnovana 1997. sa svrhom proširivanja znanja i svijest o vodozemcima i gmazovima, njihovoj važnosti i potrebi zaštite. Članovi udruge rade na raznim znanstvenim istraživanja, projektima i problemima kako bi zaštitili zanemarena bića. U sklopu projekta PROTEUS članovi udruge će odraditi većinu terena i biti odgovorni za edukaciju javnosti i lokalnog stanovništva.

Dodajmo kako je David Attenborough sa BBC-a snimio dokumentarni serijal u kojem predstavlja 10 vrsta koje bi spasio od izumiranja, a jedna od tih vrsta je i čovječja ribica.

http://www.youtube.com/watch?v=ch6aHTpnyyM

 

Podijeli sa prijateljima!